Sökresultat

Filtyp

Din sökning på "*" gav 125319 sökträffar

Lund University, AI Lund and AI in Education

This is an extension of a video that was produced as Lund University's contribution to Universitas U21 Annual Network Meeting and Presidential Symposium 2024, The University of Hong Kong, 24 – 26 2024. The theme for the conference was 'Global Universities and the Workforce of the Future’ – focus AI. Participants in order of appearance IntroductionErik Renström, Vice-Chancellor, Lund UniversityKall

https://www.ai.lu.se/2024-04-26 - 2025-04-19

N-body exit poll

Name (required) Email (required) Enter your LU/LTH-mail here to verify that you are affiliated to Lund University Organisation (required) Check if YES! (required) Are you interested in being involved in future events regarding“N-body Society–Power and Democracy in the Modern World”? Do you empirically analyze social science problemsand would benefit from mathematical/technical support? Do you have

https://www.ai.lu.se/2024-05-07/exit - 2025-04-19

Forskning 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vulputate libero nec tellus scelerisque fermentum. Nulla et tempus mauris. Aenean pretium vestibulum pulvinar. Vestibulum volutpat nisl quis erat aliquet sodales. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Praesent interdum gravida lorem, id placerat dui. Mauris gravida consectetur nulla

https://www.ple.lth.se/forskning-3 - 2025-04-19

Examensarbete

I civilingenjörsutbildningarna och mastersprogrammen ingår att utföra ett examensarbete om 30 högskolepoäng som ska visa att studenten på ett självständigt sätt kan tillämpa de kunskaper som inhämtats under utbildningen. Länkarna nedan öppnas i Kurswebben LTHExamensarbete i kemiteknik (KETM05) Examensarbete i livsmedelsteknik (KLTM05)Examensarbete i läkemedelsformulering (KLGM16) Examensarbete i v

https://www.ple.lth.se/utbildning/examensarbete - 2025-04-19

Fristående kurser

Tarmflorans betydelse för hälsaDenna kurs är lämplig för yrkesverksamma eller studenter med viss bakgrund inom nutrition samt vårdpersonal som vill fördjupa sin kunskap inom fältet som handlar om matsmältning och näringsupptag av kostfaktorer i magtarmkanalen med insikter i kolonisering av mikroorganismer i tarmen och hur bakteriernas sammansättning påverkar människans hälsa och immunförsvar.Kurse

https://www.ple.lth.se/fristaende-kurser - 2025-04-19

Uppdragsutbildningar

Fusce vitae gravida erat. Praesent venenatis a ligula eget aliquam. Cras nulla mi, lacinia ut felis ut, accumsan consectetur felis. Aliquam pellentesque dolor diam, et rutrum augue bibendum nec. Quisque vehicula urna eget sollicitudin consectetur. Mejeriteknologi - på engelska webbplatsenProcessäkerhet för industrin - på LUCE:s lärportal

https://www.ple.lth.se/uppdragsutbildningar - 2025-04-19

Mejeriteknologi och processing

Mejerigruppen arbetar med forskning och utbildning inom mejeriteknologi och mejeriprocesser. Seniora forskare i mejerigruppen är professor Marie Paulsson, docent/universitetslektor Maria Glantz och biträdande universitetslektor Frida Lewerentz. Forskningsprojekt inom området utförs i samarbete med nationella och internationella universitet, forskningsinstitut, myndigheter och industripartners. For

https://www.ple.lth.se/mejeriteknologi-och-processing - 2025-04-19

Formuleringsteknologi

Inom formuleringsområdet bedriver vi forskning för att förstå hur produktfunktionalitet kan utformas genom att kombinera rätt ingredienser och processer. Vi arbetar med livsmedel och farmaceutiska produkter men kunskapen vi får är tillämpbar inom bredare områden som kosmetika och materialvetenskap. Forskningen baseras på två teknikområden: yt- och kolloidvetenskap samt pulverteknologi. Gruppen arb

https://www.ple.lth.se/formuleringsteknologi - 2025-04-19

Livsmedelshygien

Forskningen vid gruppen för Livsmedelshygien är indelad i två parallella spår, det ena med inriktning mot medicin och det andra med inriktning mot livsmedelshygien. De parallella forskningsområdena har dock en stark interaktion och en gemensam nämnare i form av skadliga och hälsofrämjande bakterier och hur de på olika sätt påverkar vårt välbefinnande. Tarmfloran har fått allt större uppmärksamhet

https://www.ple.lth.se/livsmedelshygien - 2025-04-19

Framväxande teknologier

Laboratoriet Emerging Technologies, som leds av professor Federico Gómez Galindo, har ägnat över 15 år åt studier inom elektroteknik och vakuumimpregnering. Som det enda laboratoriet i Sverige främjar de kunskap inom detta område, särskilt när det gäller tillämpningar inom livsmedelsindustrin. Aktiviteterna i gruppen omfattar utveckling av elektropermeabiliseringsprotokoll för de komplexa struktur

https://www.ple.lth.se/framvaxande-teknologier - 2025-04-19

Tillämpad näringslära

Val av livsmedel och dieter är den viktigaste faktorn i utvecklingen av livsstilsrelaterade sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och undernäring, vilket ökar risken för kognitiv nedsättning, demens och depression. Inom detta breda område arbetar vårt forskarteam med olika in vitro- och in vivo-modeller för att undersöka följande:Livsmedel och dieter som förebyggande åtgärder mot kardiometaboliska

https://www.ple.lth.se/tillampad-naringslara - 2025-04-19

Grundläggande livsmedelsteknik

Inom forskningsgruppen vill vi öka den grundläggande förståelsen för all teknisk livsmedelstillredning, oavsett om den sker i hemmet eller i en stor fabrik. Traditionellt ligger dock fokus på industriell livsmedelsproduktion. Vi bygger förståelse genom att kombinera experimentella metoder, kemi, fysik, ingenjörskunnande och matematisk modellering. Vi driver forskningsprojekt som sammanför tillämpa

https://www.ple.lth.se/grundlaggande-livsmedelsteknik - 2025-04-19

Processning av växtprotein

Vår grupp arbetar med nya process-strategier för att isolera och koncentrera växtprotein, företrädelsevis från restströmmar i jordbruket och livsmedelsindustrin. Visionen är att använda restströmmar i jordbruket, bearbeta dessa och skapa nya livsmedelsprodukter på sådant som annars hade blivit djurfoder eller använts till förbränning. Exempel på råmaterial i forskningen är rapsfrökaka, hampafrökak

https://www.ple.lth.se/processning-av-vaxtprotein - 2025-04-19

Vatten- och avloppsteknik

Vid institutionen bedrivs tillämpad forskning, ofta i nära samarbete med industrin, både på nationell och internationell nivå. Forskningen handlar om den urbana infrastrukturen för vatten- och avloppsteknik, där några av kärnområdena är, , avskiljning av svårnedbrytbara ämnen, återanvändning av renat avloppsvatten samt hantering och rening av dagvatten. Framtidens reningsverk förväntas klara skärp

https://www.ple.lth.se/vatten-och-avloppsteknik - 2025-04-19

Avancerad processteknik

Avancerad processteknik för resurseffektiv produktion. Vid produktion av produkter önskar vi utnyttja våra resurser så optimalt som möjligt, såsom råvara, energi, utrustning för önskad produktkvalitet och produktionshastighet. Detta är en komplex uppgift och ett sätt är att utnyttja modell-baserad beräkningsteknik. Avancerad processteknik innebär att först ta fram en pålitlig matematisk modell av

https://www.ple.lth.se/avancerad-processteknik - 2025-04-19

Katalys och ytreaktioner

Forskargruppen för katalys och ytreaktioner använder avancerade synkrotronbaserade spektroskopitekniker och laserdiagnostik för in situ- eller operandomätningar av ytreaktioner. Vårt främsta mål är att få en grundläggande förståelse för dessa reaktioner vilket ger värdefulla insikter om katalysatorprestanda och materialbeteende. Med särskild fokus på material och funktioner som är relevanta för in

https://www.ple.lth.se/katalys-och-ytreaktioner - 2025-04-19

Koldioxidinfångning

Absorption av koldioxid förekommer i flera processer. Vid produktion av biogas eller syntetisk naturgas från biomassa måste koldioxid avlägsnas från den producerade gasen innan den kan användas som fordonsbränsle eller injiceras i naturgasnätet. I kemisk industri finns ofta behov av att avskilja koldioxid från gasströmmar. Koldioxidinfångning kan också användas för ”Carbon Capture and Storage” (CC

https://www.ple.lth.se/koldioxidinfangning - 2025-04-19

Bioraffinaderi

Avdelningen för kemiteknik har en lång historia rörande bioraffinaderi. Arbetet drivs framåt av samhällets behov av att minska användningen av fossila råvaror. Tillverkning av kemikalier från biomassaI forskningen används olika typer av biomassa, främst lignocellulosa från träd, som råvara för framställning av kemikalier. Omvandlingen kan ske med både termokemiska och biokemiska processer. Fokus l

https://www.ple.lth.se/bioraffinaderi - 2025-04-19

Hälsa och samhälle

Inom detta forskningsområde undersöker vi hur produkter och människor interagerar i det komplexa moderna livsmedelssystemet samt för användning av farmaceutiska produkter. De viktigaste frågorna är både att förstå hur kultur och samhälle påverkar de val vi gör och den säkra hanteringen av produkter. Forskningen är tvärvetenskaplig mellan teknik, samhällsvetenskap och hälsa. Forskningsområdena omfa

https://www.ple.lth.se/halsa-och-samhalle - 2025-04-19